loading
Vennligst vent...
Skip primary navigation
24 juni 2015

Jaguar Land Rover prosjekt som registrerer og deler data om ujevnheter

Finurlige endringer av eksteriørdesignet, fremhevet av LED-frontlykter, gjør XJ enda mer særpreget.

Jaguar Land Rover forsker på en ny tilkoblet bilteknologi som lar bilen identifisere posisjonen og alvorlighetsgraden til ujevnheter i veibanen og ødelagte kumlokk, og deretter dele disse dataene i sanntid via nettskyen med andre biler samt veimyndigheter slik at disse utbedringene kan prioriteres.

Hvis en bil kan motta et varsel fra en annen bil om alvorlige ujevnheter eller ødelagte kumlokk på veien, vil førerne ha muligheten til å senke farten og unngå faresituasjoner – eller bilen kan justere understellsinnstillingene for å redusere sammenstøt og gjøre kjøringen smidigere. Dette kan bidra til å redusere potensielle punkteringer, skader på dekk og bil, samt trafikkulykker. I Storbritannia er bilskader forårsaket av ujevnheter i veibanen estimert til £ 2,8 milliarder pr. år.

Dr. Mike Bell, Global Connected Car Director hos Jaguar Land Rover, sier: «Våre Range Rover Evoque og Discovery Sport er utstyrt med MagneRide som har sofistikerte sensorer og lar bilen registrere veibanen under hjulene og identifisere ujevnheter og høye kumlokk. Ved å overvåke bilens bevegelser og endringer i understellets høyde, kan bilen konstant justere understellet for å gi passasjerene bedre kjørekomfort over ujevne og dårlige veibaner.

Dette gir våre kunder en mer komfortabel kjøring, og vi mener det finnes store muligheter til å gjøre informasjonen fra disse sensorene om til «stordata», og deretter dele informasjonen med andre bilister. Dette kan bidra til å redusere bilskader med flere milliarder hvert år og gjøre veiarbeidet mer effektivt.»

Forutse ujevnheter i veibanen for autonom kjøring

«I dag registreres de mest nøyaktige dataene når bilen allerede har kjørt over en ujevnhet eller et kumlokk», la Mike Bell til.  «Så vi forsker også på hvordan vi kan forbedre målingen og nøyaktigheten av registreringen ved å skanne veien foran, slik at bilen kan vise alvorlighetsgraden før bilen kjører over ujevnhetene.

 Å ha muligheten til å registrere veien foran og vurdere farene er svært viktig for våre fremtidige, selvkjørende biler. I fremtiden vil vi utvikle systemet som automatisk leder bilen rundt ujevnhetene uten at bilen forlater kjørefeltet og forårsaker farlige situasjoner for andre bilførere. Hvis ujevnhetens alvorlighetsgrad er betydelig vil sikkerhetssystemene sakke ned farten eller stoppe bilen for å minimere sammenstøtet. Dette kan bidra til å gjøre autonom kjøring en sikrere og mer komfortabel virkelighet.»

Varsel om ujevnheter og veiarbeid

Jaguar Land Rovers forskningsteam vil også samarbeide med innovasjonspartneren Coventry City Council for å forstå hvordan denne veiprofilinformasjonen kan deles med veimyndighetene, og nøyaktig hvilke data som kan være nyttig for veiarbeiderne som identifiserer og prioriterer utbedringene.

Bystyremedlem Rachel Lancaster, Cabinet Member for Public Services hos Coventry City Council, sa:  «Som en del av vår «Smart Cities»-strategi, vil vi undersøke hvordan Jaguar Land Rovers Pothole Alert-system kan gi oss data i sanntid fra tusenvis av tilkoblede biler på vårt veinett. Dette kan gi oss svært nøyaktig informasjon i sanntid om skader på veibanen og kumlokk.

«Vi samler allerede inn store mengder data som vi overvåker, men denne tilleggsinformasjonen kan forbedre våre vedlikeholdsprogrammer og redusere bruken av skattebetalernes penger.»

Prosjektet vil også undersøke om Jaguar Land Rovers eksperimentelle kamera kan ta bilder av ujevnhetene eller de skadede kumlokkene – og dele denne informasjonen med veimyndighetene sammen med en GPS-posisjon.

«Vi er i startfasen når det gjelder bruk av denne teknologien, men data som inkluderer alvorlighetsgraden av problemene, den nøyaktige posisjonen og bilder, har et stort potensiale», la bystyremedlem Lancaster til. «Det er akkurat denne typen informasjon som kan hjelpe oss med å identifisere årsaken til problemet, prioritere det og ta kontakt med eieren av kumlokket slik at det kan bli utbedret så raskt som mulig.»