ELBIL - VANLIGE SPØRSMÅL

Finner du ikke svar på et spørsmål du har om elbiler? Spør en elbilspesialist fra Jaguar.

ELBILER
Q: HVA ER HOVEDFORDELENE MED Å EIE EN ELBIL?

A: Elbiler tilbyr god plass, mer raffinert kjøring og praktisk hjemmelading.

Strømforsyningen leveres i økende grad fra fornybare energikilder, og derfor er elbiler mer miljøvennlige i forhold til tradisjonelle biler med forbrenningsmotor. I tillegg til nullutslipp, kan elbiler også redusere luftforurensningen.

Disse og andre fordeler blir i økende grad anerkjent av lokale og nasjonale myndigheter rundt om i verden. En rekke fordeler er tilgjengelig for å oppmuntre førere til å kjøpe elbil.

Q: HVA SLAGS TYPE ELBIL ER I-PACE?

A: I-PACE er en batteridrevet elbil, noe som betyr at den ikke er utstyrt med en forbrenningsmotor. I stedet for å brenne drivstoffet (bensin eller diesel), leveres motoreffekten fra to elmotorer i form av elektrisitet som er lagret i oppladbare batterier.

Andre typer elbiler inkluderer hybridbiler (HEV) og plug-in hybridbiler (PHEV). Dette er biler som både har forbrenningsmotor og elmotor.

En hybridbil har vanligvis et lite batteri som lades via motoren og regenerativ bremsing. Bilen har veldig kort elektrisk rekkevidde.

En plug-in hybridbil kan også lades fra en ekstern strømkilde. Den har et større batteri og lenger rekkevidde enn en hybridbil.

Q: FINNES DET NOEN ULEMPER VED Å EIE EN ELBIL?

A: Elbilens rekkevidde (avstanden som kan kjøres før batteriet må lades) har tradisjonelt sett vært et problem, noe som er opphav til betegnelsen «rekkeviddeangst». Men utviklingen av batteriteknologier betyr at biler som I-PACE nå er et realistisk alternativ for de aller fleste. Mange eiere vil nok sannsynligvis bare trenge å lade batteriet én gang i uka.

Over lengre avstander kan det være nødvendig å stoppe for å lade batteriet. Dette kan kreve noe forhåndsplanlegging, men dette blir stadig enklere etterhvert som de offentlige ladenettverkene fortsetter å vokse og hurtigladerne blir stadig kraftigere.

Q: KAN STRØMNETTET HÅNDTERE DET STADIG ØKENDE ANTALLET ELBILER?

A: Bilprodusentene jobber med myndigheter og kraftleverandører for å sikre at den økende bruken av elbiler ikke skaper problemer for strømnettene.

Q: HVOR FINNER JEG MER INFORMASJON OM ELBILER?

A: Alle Jaguar-forhandlere har elbilspesialister som kan svare på alle spørsmål om I-PACE. For generelle spørsmål om elbiler, henviser vi til www.elbil.no.

REKKEVIDDE
Q: HVILKE FAKTORER PÅVIRKER REKKEVIDDEN?

A: Rekkevidden kan påvirkes av en rekke faktorer, inkludert utendørstemperatur, bruk av varme eller kjølesystemer og hastigheten du kjører.

Q: ER ANTATT REKKEVIDDE TIL I-PACE NØYAKTIG?

A: Antatt rekkevidde til I-PACE er svært nøyaktig. Elmotorens styringsmodul vil forutsi rekkevidden basert på din nåværende kjørestil og gjennomsnittlig bruk de siste 800 km. Navigasjonssystemet vil bidra til å anta rekkevidden ved å inkludere data om topografi og fartsgrenser på den valgte ruten.

Q: HVIS BATTERIET UTLADES, VIL BILEN BARE STOPPE?

A: I-PACE er utstyrt med et batteristyringssystem som vil levere energiinformasjon etterhvert som rekkevidden reduseres. Eco-modus vil aktiveres etter behov for å øke rekkevidden ved å identifisere bilsystemer som kan slås av, som f.eks. klimakontroll og oppvarmet frontrute.

Q: VIL KJØRING MED LYS REDUSERE REKKEVIDDEN?

A:I-PACE er utstyrt med LED-lys som er svært energieffektive, så kjøring med lys vil ikke ha merkbar effekt på bilens rekkevidde.

BATTERI
Q: HVA BETYR KWH?

A: Kilowattimer måler hvor mye energi som kan lagres i et batteri. For en gitt bil vil et batteri med større kapasitet (mer kWh), ha lengre rekkevidde og/eller ytelse.

Q: HVOR MYE VEIER BATTERIET?

A: Batteripakken veier 613 kg.

Q: ER BATTERIET BRENNBART?

A: I-PACE-batteriet vil kun være brennbart ved misbruk eller eksterne inngrep. Elbilbatterier er mindre brannfarlige enn bensin eller diesel, og er utstyrt med sofistikerte sikkerhetssystemer som opprettholder trygg temperatur.

Q: BLIR BATTERIET PÅVIRKET AV TEMPERATUR?

A:Batteriene kan lagres i temperaturer helt ned til -40 °C, men må plugges inn og varmes opp til -20 °C før kjøring. Under langvarig varme eller kalde temperaturer blir elbilens rekkevidde redusert fordi det kreves energi for å holde batteriet i effektiv driftstemperatur. Energi er også nødvendig for å varme opp kupeen når temperaturen er lav.

I-PACE er utstyrt med toppmoderne varmestyringssystemer for å optimalisere batterilevetiden ved varme eller kalde temperaturer.

Q: BLIR BATTERIET VARMT VED BRUK?

A: I-PACE er utstyrt med et effektivt varmestyringssystem som opprettholder batteritemperaturen. Et elbilbatteri vil vanligvis holde en temperatur mellom 15 °C og 30 °C, noe som er betydelig kjøligere enn en forbrenningsmotor.

Q: LEVERES BATTERIET MED GARANTI?

A: Ja. I-PACE-batteriet har en garanti på 8 år eller 160 000 km som gjelder hvis batteriet faller under 70 % av maks. kapasitet.

Q: HVORDAN SKAL BATTERIENE AVFALLSHÅNDTERES?

A: Elbilbatteriene skal avfallshåndteres på linje med direktivet om kasserte kjøretøy og relevant norsk lovgivning.

LADING
Q: HVOR LANG TID TAR DET Å FULLADE JAGUAR I-PACE?

A: Med en Jaguar-anbefalt veggboks kan bilen fullades på ca. 13 timer.

Q: HVEM KAN INSTALLERE EN VEGGBOKS FOR MEG?

A: Jaguar har autoriserte leverandører og montører av veggbokser på alle markeder der I-PACE er tilgjengelig. Våre partnere er tilgjengelig for å gi deg råd og tips om de beste løsningene for deg. Kontakt din lokale Jaguar-forhandler for mer informasjon.

Q: ER EN VEGGBOKS INKLUDERT I BILPRISEN?

A: Nei. Hvis du ønsker å installere en veggboks hjemme, kan din lokale Jaguar-forhandler veilede deg gjennom prosessen med våre godkjente leverandører og montører av veggbokser.

Q: HVIS JEG INSTALLERER EN VEGGBOKS, HVA SKJER HVIS JEG FLYTTER?

A: Din veggboksleverandør kan gi deg et pristilbud for demontering av veggboksen og installere den på nytt i din nye bolig.

Q: KAN JEG OGSÅ LADE ANDRE ELBILER MED DEN GODKJENTE JAGUAR VEGGBOKSEN?

A: Ja. Våre godkjente veggbokser kan brukes med det kombinerte ladesystemet (CCS) for AC-lading og en DC-ladekontakt. Alle elbiler med disse kontaktene kan lades med vår godkjente veggboks.

Q: KAN JEG BRUKE NOEN ANDRES VEGGBOKS ELLER MÅ JEG SØRGE FOR AT DEN ER KOMPATIBEL?

A: Alle Mode 3-veggbokser med samme ladekontakter som I-PACE kan brukes til å lade bilen.

Q: KAN JEG INSTALLERE EN VEGGBOKS HVIS JEG HAR EN PARKERINGSPLASS I ET LEILIGHETSBYGG?

A: Våre godkjente veggboksleverandører kan installere ladeløsninger for en rekke boliger. De vil hjelpe deg med lover og regler, tillatelser og egnethet.

Q: HVOR MYE KOSTER DET Å LADE EN ELBIL?

A: Markedets strømpris kan varierer. For å beregne kostnaden for en fulladet bil, trenger du bare å multiplisere prisen du betaler per kWh med 90, ettersom I-PACE er utstyrt med et 90 kWh-batteri.

Q: KAN JEG LADE ELBILEN MED SOLCELLEPANELER HJEMME?

A: Ja. Elbilen din kan lades med strøm over 2 Amp eller 750 W.

Q: KAN JEG LADE ELBILEN MIN PÅ ALLE OFFENTLIGE LADESTASJONER?

A: Du kan bruke den offentlige ladestasjonen så lenge ladepunktet tilbyr samme standard og kontakt som elbilen din, og du har en konto hos ladepunktleverandøren.

Men offentlige ladestasjoner som eies av spesifikke produsenter kan bare brukes av elbiler fra denne produsenten.

Q: HVORFOR HAR IKKE JAGUAR OPPRETTET DEDIKERTE OFFENTLIGE LADENETTVERK?

A: Et uavhengig nettverk av hurtigladere er under utvikling i mange land. Vi vil sørge for at alle elbiler fra Jaguar er kompatible med dette nettverket.

Q: HVORDAN FINNER JEG LADESTASJONER?

A: Du kan bruke den innebygde navigasjonen i I-PACE under kjøring eller Remote App til å finne ladestasjoner før du kjører.

Q: ER DET AKSEPTABELT Å OPPBEVARE LADEKABLER I KUPEEN ELLER I BAKSETET PÅ ELBILEN?

A: Våre biler er utviklet med et oppbevaringsområde for sikker transport av alle kompatible ladekabler.

Q: KAN JEG BRUKE MODE 3-KABEL TIL Å LADE I-PACE?

A: Det finnes to tilgjengelige merkedata for ladekabler for offentlig lading (Mode 3). Disse er 16A og 32A. Elbilen din og ladepunktet identifiserer hvilken ladekabel som brukes og regulerer riktig mengde strøm for lading av elbilen. Der strømforsyningen tillater det, vil 32A lade raskere.

Q: HVORDAN ER LADEKABELEN BESKYTTET MOT TYVERI ELLER VANDALISME VED LADING PÅ OFFENTLIGE LADESTASJONER?

A: Ladekabelen for offentlig lading (Mode 3) låses til ladekontakten og forblir låst til du låser opp I-PACE.

Q: KAN I-PACE KJØRES NÅR LADEKABELEN ER TILKOBLET?

A: Nei. Det er et obligatorisk krav fra de internasjonale standardene at elbiler ikke kan kjøres når de er koblet til en ladestasjon.

Q: KAN ELBILER LADES MENS DET REGNER?

A: Ja. Det er ingen fare for elektrisk støt.

Q: HVORFOR GÅR DET MYE RASKERE Å LADE ELBILEN TIL DE FØRSTE 80 % ENN DE SISTE 20 %?

A: Ladehastigheten er begrenset av kjemien og fysikken til litium-ion-batteriene, og det kan ta like lang tid å lade de siste 20 % som det tar å lade de første 80 %. Den avsluttende ladingen er styrt av batteristyringsystemet.

Q: HVOR MANGE DAGER KAN EN ELBIL STÅ UTEN Å LADES OPP? FOR EKSEMPEL HVIS DEN STÅR PARKERT PÅ EN FLYPLASS?

A: Våre elbiler kan stå parkert i minst seks måneder, men å lade elbilen minst én gang per måned er optimalt. Batteristyringssystemet er elektronisk styrt og bruker svært lite energi.

Q: HVA BETYR «DESTINATION CHARGING» OG «JOURNEY CHARGING»?

A: Lading på bestemmelsesstedet viser til ladestasjoner på lokale kjøpesentre, hoteller, treningsstudioer og andre bestemmelsessteder du besøker i lengre perioder.
Journey Charging viser til ladestasjoner på bensinstasjoner eller dedikerte ladestasjoner for elbiler for optimal lading på kortest mulig tid.

Q: FINNES DET EN IOS- ELLER ANDRIOD-APP SOM KAN HJELPE MED Å STYRE HVORDAN JEG LADER I-PACE?

A: Ja. InControl Remote App, som mer tilgjengelig både for iOS og Android, lar deg stanse og starte lading, styre avgangstider og forhåndsvarme/forhåndskjøle bilen. Appen vil også sende varsler hvis ladepluggen fjernes uventet eller hvis ladingen stanser på grunn av strømmangel.

YTELSE
Q: HVORDAN ER KJØREEGENSKAPENE SAMMENLIKNEY MED TRADISJONELLE BILER?

Elbiler genererer maksimalt dreiemoment fra stillestående, noe som gir imponerende akselerasjon. Batteriets plassering mellom de to akslingene gir lavere tyngdepunkt og jevn vektfordeling for bedre kjøreegenskaper. Uten en stor forbrenningsmotor under panseret, kan hjulene plasseres nærmere hjørnene på bilen for å forbedre stabiliteten og styrefølelsen. Alt dette gir deg den dynamiske og responsvillige kjøreopplevelsen som Jaguar er kjent for.

Q: HVA ER REGENERATIV BREMSING?

Elmotorer forbruker energi for å skape bevegelse. Når denne bevegelsen ikke lenger er nødvendig (for eksempel når bilen sakker farten), kan bremsekraften kontrolleres for å reversere motordriften og generere strøm. Elektrisiteten som genereres kan sendes tilbake til batteriet, og dermed øke rekkevidden.

Q: JAGUAR-BILER ER VANLIGVIS UTSTYRT MED ULIKE KJØREMODUS. ER ELBILER UTSTYRT MED NOE LIGNENDE?

I-PACE er utstyrt med tre kjøremodi som automatisk tilpasser elbilens innstillinger for komfort, dynamikk eller økt rekkevidde.

SIKKERHET
Q: ER ELBILER TRYGGE?

I-PACE er, som alle andre Jaguar-biler, designet og utviklet for å oppfylle de strengeste globale sikkerhetsstandardene. Kjente sikkerhetstestprosedyrer, sertifisering og godkjenning, sikrer at elbiler er trygge ved en eventuell kollisjon.

Q: HVA SKJER HVIS ELBILEN KOMMER I EN FLOMSITUASJON?

I-PACE har en vadedybde på 500 mm og er utstyrt med sikkerhetssystemer som er utviklet for flomsituasjoner.

Q: KAN JEG VASKE ELBILEN I EN MASKINVASK?

Ja. Elbiler er utviklet og testet etter de samme standarder som konvensjonelle biler med forbrenningsmotor.

Q: KAN ELBILER LADES MENS DET REGNER?

Ja. Det er ingen fare for elektrisk støt.

VEDLIKEHOLD
Q: ER DET VANSKELIG Å VEDLIKEHOLDE ELBILER?

Sammenlignet med biler med forbrenningsmotor krever elbiler mindre vedlikehold fordi de har færre bevegelige deler. Dette betyr at det blir mindre slitasje.

Q: KAN EN ELBIL SLEPES HVIS DET OPPSTÅR EN ELEKTRISK FEIL ELLER HVIS BATTERIET ER UTLADET?

Vi anbefaler ikke sleping av Jaguar I-PACE. Du skal alltid bruke bilberging eller en tilhenger som er spesialutviklet for flytting eller henting av biler. Men hvis du befinner deg på et farlig sted uten alternativ transport, må du sørge for at bilen ikke slepes mer enn 500 m i veldig lav hastighet.

Q: HVIS EN ELBIL PUNKTERER, KAN ELBILEN JEKKES OP PÅ SAMME MÅTE SOM EN VANLIG BIL?

Ja. I-PACE-strukturen er utviklet for å være like stivt og strukturert som på en bil med forbrenningsmotor. I-PACE er utstyrt med dedikerte jekkepunkter for dekkskift på samme måte som vanlige biler.

Finner du ikke svar på et spørsmål du har om elbiler? Spør en elbilspesialist fra Jaguar.

KONTAKT FORHANDLER
GJØR DEN TIL DIN EGEN

Finn din helelektriske kombinasjon av ytelse, teknologi og eleganse fra Jaguar.

BYGG DIN I-PACE
MOTTA NYHETSBREV

Se WLTP-tallene.
WLTP er den nye offisielle EU-testen som brukes til å beregne standardisert drivstofforbruk og CO2 -utslipp for personbiler. Den måler drivstoff, energiforbruk, rekkevidde og utslipp. Denne testprosessen er utviklet for å levere tall som ligger nærmere reell kjøreatferd. Bilene testes med ekstrautstyr og en mer krevende testprosedyre og kjøreprofil. Oppgitte tall er beregnet ut ifra NEDC2 fra produsentenes offisielle WLTP-tester, i samsvar med EU-lovgivningen. Kun ment for sammenligning. Reelle tall kan variere. Tallene for CO2 -utslipp og drivstofforbruk kan variere avhengig av hvilke felger og dekk bilen er utstyrt med, og hva slags ekstrautstyr som er montert. NEDC2 er tall som er beregnet med en offisiell formel fra WLTP-tallene, som tilsvarer hva de ville ha vært under den gamle NEDC-testen. På denne måten blir skatteberegningen korrekt.


Ekstrautstyr og tilgjengelighet kan variere etter bilens spesifikasjoner (modell og drivlinje) og marked, eller krever montering av annet utstyr. Ta kontakt med din lokale forhandler for mer informasjon eller konfigurer bilen din på nett. Pivi- og InControl-funksjoner, ekstrautstyr, tjenester og tilgjengelighet fra tredjeparter varierer fra marked til marked. Ta kontakt med din Jaguar-forhandler for tilgjengelighet og vilkår. Enkelte funksjoner krever et abonnement etter den innledende perioden. Ta kontakt med Jaguar-forhandleren din for mer informasjon. Tilkobling til mobilnett kan ikke garanteres alle steder. Informasjon og bilder i forbindelse med InControl-teknologi, inkludert skjermer eller sekvenser, er gjenstand for programvareoppdateringer, versjonskontroll og andre systembaserte eller visuelle endringer, avhengig av utstyret du velger.

Innebygde funksjoner skal kun betjenes av førere når dette er trygt. Føreren skal sørge for å ha full kontroll over bilen til enhver tid.

HOLD MEG INFORMERT
Jaguar nyhetsbrev gir deg siste nytt om lanseringer, produktinformasjon og mye mer.
BESTILL PRØVEKJØRING
Bestill en prøvekjøring hos din lokale forhandler
BYGG DIN EGEN
Bruk konfiguratoren til å designe din perfekte bil.
FINN FORHANDLER
Finn din nærmeste forhandler.